Kemal Aykac

Kemal Aykaç / Özay Mühendislik

Mesleğe ne zaman başladınız?
1993 yılında başladım. Şöyle bir hikayesi var: Önce proje ofisim olsun istedim, okul bittikten sonra ise devlet kurumlarında işe girmek istedim. Şartlar farklı gelişti ve hiç bilmeden Milli Takımlar Kamp Projesi'ni aldım. Ancak işi yapacak ne masam ne de rapidom vardı. Tecrübem olmadığı için nasıl yapabileceğim konusunda hiçbir fikrim yoktu. Beni Fikri Salim Vural’a yönlendirdiler.  Projeyi bana öğretti, çok desteğini gördüm. Ardından da beni özel sektöre yönlendirdi.

Işığın hayatımızdaki önemi sizce nedir?
Bu soruyu elektrik mühendisi olarak cevaplayayım. Kötü ışık hakikaten kötüdür. Fakat iyi ışıkla kötü nesneleri bile güzel gösterebilirsiniz. Bunu makyaj yapan bir kadının çok güzel görünmesi gibi düşünebilirsiniz.

Aydınlatmanın dünü ve bugünü desek bize bir karşılaştırma yapar mısınız?
Mumlu dönemleri geçersek dün diye bir tabir düşünülmemeli. Eskiden bir ampul vardı, şimdi öyle değil. Benim için ışık o kadar önemli ki örneğin bazı ortamlarda kendimi çok keyifli hissedebiliyorum, bazılarında da çok rahatsız. Şu an bir binanın cephe işini yapıyoruz. Eski binanın aydınlatması ile ilgili bir çalışma yapmışlar ve bina sanat eserine dönüşmüş. Dün ve bugün arasında çok fark var; artık ortama ışık vermenin ötesine geçtik.  

Aydınlatmada estetik mi fonksiyonellik mi ön planda olmalı?
İkisi birleşti artık. Bulunduğunuz ortamda ışık çok önemli.Ortamı önce gereken tekniği sağlayarak aydınlatmalı, sonra estetikten taviz vermeden işi tamamlamalısınız.

Led teknolojisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Markaları biliyorum, yenilikleri takip ediyorum. Ancak bu iş nereye gidecek açıkçası kestiremiyorum, çok ilerledi. İnsanoğlu estetik olmadan olmaz diyor. Estetik ve teknolojiyi birlikte tutarak ortamın atmosferini "Led Teknolojisi"yle yakaladığımıza inanıyorum.
 
Aydınlatmanın mimari ve kentsel tasarımdaki yeri ve önemi nedir?
Çok önemli. Otoparklar çok basit alanlar,  artık oralar bile estetik olsun isteniyor. Her öğe -en atıl görünenleri bile- mimari yapının bir parçası olmaya başladı. Eskiden mimarlar bu duyarlılıkta değildi. Bugün birçok çalıştığımız mimar, mekanın armatürünü seçer duruma geldi. Bu durumdan rahatsız değiliz. Mimari gözün yakışanı daha rahat bulacağına inanıyoruz. Teknik anlamda desteği biz veriyoruz. Görseli onlarla çözüyoruz.