Kemal Guravsar

Kemal Güravşar / Promete Mühendislik

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1977 yılında Ankara Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisiniz bitirdim. 1979 yılına kadar İller Bankası Enerji Dairesinde,1979-1980 yılları arası askerlik nedeni ile Taşkızak Tersanesinde, 1980-1983 yılları arası özel bir şirkette şantiye mühendisi olarak çalıştım. 1983 yılından buyana Promete Proje Mühendislik’te proje çalışmalarımıza devam diyoruz. Şu anda benimle birlikte şirket ortağı Emrah Güravşar ile firmamızı daha ileriye taşımak için çalışıyoruz. Ankara’nın en köklü firmalarından biriyiz. Firmamız Elektrik Uygulama Projeleri (altyapı dahil), müşavirlik gibi hizmetler vermektedir. Proje emeğe dayalı olduğu için karşılaşacağımız olumsuzluklar bizi fazla rahatsız etmemektedir. Yapılan işlerin bitimini görmek bizleri mutlu etmektedir. Bunun yanında aynı kalitede olmayan firmaların yarış içinde olması bizleri oldukça rahatsız etmektedir.

Işığın hayatımızdaki önemi sizce nedir?

Günümüzde aydınlatma elemanları oldukça fazladır, önemli olan aydınlatma elemanlarının doğru seçilmesi ve doğru dizayn edilmesidir. İç aydınlatmada insanların konforu, dış aydınlatmada güvenliği ön planda olmalıdır.

Aydınlatma tasarımı yaparken nelere dikkat edilmeli?

Aydınlatma tasarımı yaparken armatür seçimine çok önem veririz. Biz mühendislik hizmeti verdiğimiz için sadece görsellik yetmez. Bu yüzden seçtiğimiz aydınlatma armatürlerinin mekâna uygunluğu ve teknik anlamda yeterliliği çok önemlidir bizim için. Armatürün aydınlatma performansı iyi mi? Uzun süre kullanılabilir mi? Çevreye zararı var mı? Enerji performansı iyi mi? gibi konulara dikkat ederek tasarımımızı yaparız. Armatür seçimlerimizden sonra, mimarlarında önerisini alırız. Yapıya uygunluğunu, estetikliğini onlar mimar gözü ile daha iyi görüyor ve bizi daha güzel seçimlere yönlendirebiliyorlar.

Aydınlatmanın dünü bugünü desek bize bir karşılaştırma yapar mısınız?

Aydınlatma eskiden düzensiz bir şekilde yüksek enerji tüketimleri ile yapılıyordu. Şimdi teknolojinin gelişimi ile gerçeğe daha yakın hesaplar ile daha doğru uygulamalar yapılabiliyor ve enerjiden de Led teknolojisi sayesinde ciddi tasarruf edilebiliyor.   

Aydınlatmada estetik mi fonksiyonellik mi ön planda olmalı?

Aydınlatmada estetik ve fonksiyonellik de ön planda olmalıdır. Fonksiyonelliğini yeterli gördüğümüz armatürler arasından, yapıya uygunluğuna göre mimar ile beraber estetik olanları seçeriz. Bu yüzden bizim dizayn ettiğimiz projelerin sonucunda hem estetik hem de fonksiyonel bir yapı ortaya çıkar.

Led teknolojisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konvansiyonel sistem enerji tüketimi ve ömür bakımından verimsizdi. Şimdi binanın yapısına göre değişiklik göstermesine rağmen, bir yapı LED armatürler ile dizayn edilirse, konvansiyonel aydınlatma sistemlerine göre ortalama amorti süresi 3 yıldır. Bu da kamu işlerinde büyük önem taşımaktadır. Ayrıca zararlı ışın bakımından da konvansiyonel armatürlere göre daha avantajlı olduğu için, okul ve müze gibi yerlerde de LED armatür kullanımının önemi büyüktür.

Aydınlatmanın mimari ve kentsel tasarımdaki yeri ve önemi?

Bir mimariyi ön plana çıkaran en önemli unsur aydınlatmadır. Kentsel tasarımdaki en önemli unsurda mimaridir. Bir yapının tarzını mimari belirler ve bizde onu iyi bir aydınlatma ile ön planda tutarız. Eğer mimari tasarım ve aydınlatma tasarımı iyi ise ortaya her zaman güzel şeyler çıkar.